Lucie Vidovićová v Senátu o špatném zacházení se seniory

Lucie Vidovićová v Senátu o špatném zacházení se seniory

26. 06. 2024

Socioložka Lucie Vidovićová, vedoucí výzkumného oddělení sociální politiky a sociální práce v RILSA a odborná asistentka na MU, se zúčastnila tiskového briefingu senátního Výboru pro zdravotnictví a zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Akce se konala u příležitosti Světového dne proti násilí na seniorech, který připadá na 15. června.          

Lucie Vidovićová, která se krátce předtím stala předsedkyní Výboru pro práva starších lidí Rady vlády pro lidská práva, na tiskovém briefingu v Senátu nejdříve připomněla rezoluci Rady OSN pro lidská práva z loňského podzimu, jež vyzvala členské státy k dodržování lidských práv starších osob ve všech relevantních oblastech.

Dále L. Vidovićová představila výsledky projektu MU RESTABUS a probíhající projekt FAENCI, v němž se Výzkumný ústav práce a sociálních věcí (RILSA) spolu s Gerontologickým institutem věnuje fenoménu EAN (týrání, zneužívání a špatného zacházení se seniory) v kontextu sociálních služeb v ČR. Tento projekt byl v úterý 25. června 2024 prezentován na zasedání Rady vlády pro lidská práva.   

Vystoupení socioložky Lucie Vidovićové na tiskovém briefingu ke Světovému dni proti násilí na seniorech začíná ve 14. minutě tohoto videozáznamu.

Článek ČTK k této akci (věnovaný zejména zjištěním projektu RESTABUS) je dostupný zde.